Angola: Maria en Sergio Tongeren

 

In Tongeren wonen Mario en Sergio met hun twee zoons. In 1998 kwamen zij als vluchtelingen naar België toe. Na registratie en kort verblijf op het Klein kasteeltje in Brussel, konden ze naar het opvangcentrum in St Truiden toe, waar ze ongeveer 1 ½ jaar verbleven. “Echt we hebben niets te klagen” zegt Sergio.

 

Ze zijn in 2011 in Angola getrouwd en voelen zich in Limburg helemaal thuis. Zij wonen nu al bijna 4 jaar met hun twee zoons in ditzelfde huis. De zoons hebben mooie Portugese namen; Esanju (9 jaar) en Otchili (4 jaar).

 

Sergio is al 15 jaar magazijnier op de Black & Decker fabriek en Maria werkt met veel plezier als poetsvrouw. Zij wil nog werken aan een verbetering van haar Nederlands. Het gezin speelt graag spelletjes of kijkt Angolese TV.  Maar ook van muziek houden ze erg.

 

Maria houdt erg van koken, vooral gerechten met vis en spaghetti en saus bereidt ze graag. Ze laat graag haar haar doen, mooie vlechten maken, maar er zijn niet veel mensen in Limburg die dat goed kunnen doen. Gelukkig heeft ze een vriendin die dat wel eens bij haar komt doen.

 

Het gezin trekt er vaak met de kinderen op uit naar leuke speeltuinen maar de oudste zoon speelt ook graag voetbal, hoewel hij onlangs als keeper gestopt is. Nu gaat hij liever wat fietsen.

 

Ze vinden het jammer dat ze door Corona niet wat meer contacten met de mensen uit hun omgeving konden hebben, maar ze hopen dat dat binnenkort beter zal worden.