Mexico : Irandi en Ruben uit Lommel

 

 

We hebben met Irandi afgesproken in Bokrijk en ontmoeten haar al op de parking. Het gezinnetje bezoekt de speeltuin.

 

Irandi is 3 jaar geleden op 7 april 2019 naar België gekomen. Zij kwam naar België om een aardige man te volgen en samen een gezin te stichten. In Mexico deed zij digitale marketing, werkte dus veel met computers en leerde haar man kennen via het internet, via een app. En zij vond Ruben de knapste… Ondertussen hebben ze 2 zoontjes: Matheo is 2 jaar en Thomas 6 weken. Irandi is 36 jaar en Ruben 43 jaar.

 

Haar ouders en broer wonen in Mexico. Haar papa is 62 jaar, sportief en loopt ultramarathons. In 2021 zijn haar ouders en een tante op bezoek geweest. Zij heeft via de sociale media dagelijks contact met haar ouders.

Ruben is de jongste van 3 jongens (zijn broers hebben respectievelijk 1 en 3 kinderen).

Irandi heeft 1 broer (deze heeft 1 zoontje dat 2 weken jonger is dan Thomas).

 

Het moeilijkst in België vindt ze de taal en het weer. De uitspraak van het Nederlands is moeilijk net zoals de juiste plaats van de werkwoorden in een zin.

 

Irandi doet vrijwilligerswerk in het kader van integratie van mensen van buitenlandse origine en heeft ook veel contacten met deze doelgroep. Irandi gaf Engels en Spaans aan de spelers van Lommel SK, maar stopte na de bevalling van Thomas. Zij heeft alle buitenlanders van Lommel eens op een wereldkaart gezet. Blijkt dat ongeveer heel de wereld vertegenwoordigd is in Lommel.

 

Tijdens haar eerste zwangerschap miste ze het Mexicaanse eten maar ondertussen kan Irandi al veel Mexicaanse gerechten klaar maken met producten van hier (tomaten, ajuinen, maïs, tortilla’s, enz.). Nu maakt ze zelfs graag Belgische kost klaar en kan ze zeker genieten van asperges op Vlaamse wijze en frietjes.

 

De hobby’s van Irandi beperken zich voorlopig tot het gezinsleven. Ze wil wel meer gaan fietsen. In Mexico is het te heuvelachtig om veel te fietsen. Ze is verrast om te zien hoe graag Matheo op zijn loopfietsje zit. Dat zie je niet in Mexico.

 

Ze vindt de Belgen harde werkers, respectvol en bescheiden.

Als slechte eigenschap vindt ze het niet direct zijn. Zij heeft het gevoel dat iedereen liever aardig probeert te zijn in plaats van echt te zeggen wat er scheelt.

 

Zij mist in België het sociale in de omgang. Er is weinig spontaneïteit in het leggen van contacten. Alles is op afspraak. Mexicanen leven meer in groepsverband. Belgen leven meer om te bezitten.

Maar ze is zeer gelukkig in België, met haar jonge gezinnetje. En het is verkeerd te denken over Mexico en België in termen van beter of slechter. Het is gewoon verschillend.

 

Er bestaan trouwens nogal wat misverstanden over Mexico. Zo zijn burrito’s geen Mexicaans eten en de tortilla’s zijn in Mexico meestal zacht en niet hard. Erger is de gewone Mexicaan te vereenzelvigen met typetjes als Speedy Gonzales of met de actrice Salma Hayek. En zo heeft de doorsnee Mexicaan ook niks met drugs en corruptie te maken maar probeert hij gewoon gelukkig te zijn.

Mexico telt 32 staten, 69 talen, 130.000.000 burgers, veel bergen en aardige mensen.