Kenia: Joshua uit Hasselt

 

In november 2004  zijn Jozef en Rose getrouwd in Hasselt. In 2014 hebben zij hun traditionele Keniaanse trouw voltrokken. Rose heeft drie kinderen waarvan twee in België wonen namelijk Joshua en Nellie. Joshua heeft twee kinderen in België, Joy en Jocelyn. De jongste zoon van Rose woont in Kenia.

 

In het begin van 2008 ontstonden er hevige problemen in heel Kenia omwille van electorale moeilijkheden. Er waren over de duizend doden en 500.000  zijn moeten vluchten. Enkele Keniaanse vrouwen hebben de koppen bij elkaar gestoken om een oplossing te vinden voor één van de grote postelectorale problemen van Kenia,  namelijk het wegvallen van vader en/of moeder en de opvang door de familieleden. 

Eén van deze vrouwen is de zus van Rose, Terry Wambui. Zij probeerde twee jaar lang kinderen en hun familieleden te voorzien van eten, drinken en medicatie waar het nodig was. Voor haar werd dit financieel ondraaglijk op haar eentje en heeft ze de hulp van haar zus en Jos gevraagd.


Op deze manier werd VZW Seed Of Love, na twee jaar sinds de verkiezingen, opgericht in 2010 om deze kinderen en jongeren een mogelijkheid te bieden voor een betere toekomst, namelijk een studie aan te bieden en om een veilige haven te creëren. Sindsdien is Kenia gestabiliseerd en is Seed Of Love gegroeid naar een organisatie die zich inzet om kinderen en families zelfvoorzienend te laten worden. Sinds 2012 is Seed of Love in België een erkende organisatie en sinds 2013 ook in Kenia.

 

Rose kreeg van haar ouders een stuk grond van 1,6 hectare waar Seed of Love CBO eigendom heeft. In 2010 hielpen we 10 kinderen om naar school te gaan. Sindsdien hebben we al meerdere kinderen door school geholpen, zelfs vier afgestudeerd van universiteit.

 

Naast het schoolproject en ondersteunen van de families, wordt een groot deel van het land van Seed of Love in Kenia gebruikt voor landbouw van groenten en fruit. We hebben een waterput van 100 meter diep dat de landbouw voorziet van water maar ook 19 huizen.

 

Daarnaast hebben we een dokterspraktijk met een laboratorium, een apotheek en een tandartspraktijk. We zijn volop bezig met de bouw van een definitieve verloskamer, maar door de hoge nood hebben we een tijdelijke verloskamer in de dokterspraktijk waar we in 2021 al 4 baby’s hebben mogen verwelkomen op aarde.   

 

In Kenia worden er geregeld gezondheidskampen en vergaderingen met de families organiseert. In België staan we op verschillende evenementen waaronder het wereldfeest Dommelhof, Banneuxfeesten, Amuse en hebben we ons eigen eetfeest ‘Hakuna Matata’.

 

We zijn zeer dankbaar voor ons team in België alsook in Kenia die zich dagelijks vrijwillig inzetten om de missie van Seed of Love vooruit te dragen. Dankzij deze samenwerking met de lokale Kenianen, zijn grote prestaties mogelijk gemaakt. Dit alles zou niet mogelijk geweest zijn zonder de hechte samenwerking met de Evangelische Gemeenschap ' De Zaaier' in België die ons ondersteunen in onze projecten, alsook de stad Hasselt, Fortis Foundation, ons bestuur in België en Kenia alsook onze talloze vrijwilligers. We danken al onze sponsors, vrienden, familie en God om in ons te geloven en steunen. Zo zie je maar, één ontmoeting kan heel je leven veranderen en mensen helpen.