Haiti: Sarah en Amakue uit Hasselt

 

Ik ben geboren in Haïti in Port-Au-Prince de hoofdstad.

Op 2 jarige leeftijd ben ik geadopteerd door mijn ouders in België. Dit omdat mijn biologische moeder zelf nog (te) jong was op dat moment en de opgroei kansen in Haïti niet zo best zijn.

Ik ben dan hier in België opgegroeid in een gezin met nog 2 broers. 1 broer is mijn ouders hun biologische zoon en 1 broer is ook geadopteerd en afkomstig uit India

 

Ik heb altijd een sociale richting gestudeerd. In het middelbaar heb ik Sociale en Technische wetenschappen gedaan. Vervolgens ben ik naar de hogeschool gegaan en heb ik bachelor orthopedagogie gestudeerd en diploma behaald.

 

Na mijn studie ben ik direct aan het werk gegaan als leefgroep begeleider in een woonzorgcentrum met zwaar mentaal gehandicapte.

Na een paar maanden ben ik gestart als jeugdwelzijnswerker bij Gigos in Genk. Daar was ik begeleider voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie om hun sterker te maken en hun weg te wijzen in de maatschappij. Dit deed ik voor 3 jaar.

Na die 3 jaar heb ik 6 maanden in het opvangcentrum voor asielzoekers gewerkt in Leopoldsburg. Daar werkte ik als begeleider en hielp ik mensen hun weg te vinden.

En nu werk ik al 7 maanden als Trajectbegeleider bij Agentschap Integratie en Inburgering

Ik werk ook aan mijn toekomst: een goede job, een gelukkig gezinnetje en reisjes maken, natuurlijk naar Haïti en Togo om onze families te bezoeken.

 

Als men mij vraagt wat ik van de Belgen vind is dat een hele moeilijke. Ik ben hier grootgebracht dus ja, Belgen zijn Belgen. Vriendelijke mensen, maar soms ook gesloten. Is natuurlijk afhankelijk van waar in België je gaat. Iedere provinciestad heeft zijn eigen mentaliteit en houding. Het is dus een moeilijke vraag om op te antwoorden. Ik ben te lang in België om een specifiek beeld te kunnen beschrijven wat ik nu effectief van Belgen vind.