Turkije 2de generatie: Hatice en Alihan uit Beringen

 

Sinds een paar maanden woont Hatice Baloglu, samen met haar 18 jarige zoon Alihan,  In een mooi nieuwbouw appartement in Beringen, vlakbij de site van B-Mine waar zoveel van haar familieherinneringen liggen. Haar vader kwam in 1974 vanuit een klein dorp in Turkije naar België om, net als zoveel anderen, in de mijnen te komen werken. Hier ontmoette hij zijn vrouw met wie hij in 1975 trouwden, ze kregen samen zeven kinderen.

Eén zus woont in Den Haag, met 5 zussen wonen ze in Beringen. Een broer is later weer terug naar Turkije gegaan. Het is een hechte familie die zo vaak als het maar kan - en Corona dat toestaat - bij elkaar komt.

 

 

Als gelovige en praktiserende Moslima geef ik Islam les op de Katholieke Beringse Basisschool “School met Lef in Beringen-Mijn.” “Voor mij, als ex-mijnwerkersdochter, een hele bijzondere plaats want de nieuwe school is ondergebracht in een deel van de oude mijngebouwen. Eén van de oude mijngebouwen waar mijn vader jarenlang elke dag naar toe ging om in de mijn te gaan werken. In dit schoolgebouw en op de speelplaats, in de schaduw van de kolenwasserij, zijn nog de oude spoorwegrails terug te vinden.”

 

“Als ik met een nieuwe groep kinderen mijn lessen over de Islam begin dan is mijn aanpak misschien anders dan je zou verwachten. Ik probeer de kinderen van het begin af aan uit te leggen dat de Islam en bijvoorbeeld het Christendom heel veel overeenkomsten hebben. Dezelfde God, een andere naam, allebei een Heilig Boek, een kerk of een moskee en nog zoveel meer. Dat is toch veel beter dan het steeds maar over de verschillen te hebben?

 

Ik betrek de kinderen ook bij gemeenschapsprojecten, of het nu gezamenlijk straat opruimen is of om mee te doen met een kunstproject. Zo heb ik de kinderen gevraagd om met mij mee te doen met het project Tour Elentriek.” In dit project werden een dertigtal grijze saaie electriciteitskastjes met een kunstlaagje bekleed door grote en kleine kunstenaars. Het thema moest aansluiten bij de straat waar de kastjes geplaatst zijn. Zo heb ik bedacht om twee electriciteitskastjes in de Berkenstraat, vlak bij de school, te voorzien van thema’s die met De Mijn te maken hebben.”

 

De jeugd heeft het niet altijd makkelijk, daarom ben ik samen met het Spectrum College Beringen, Rimo Limburg en Stad Beringen in het project ‘wij-zij ’denken gestapt. Wij wilden het saamhorigheidsgevoel bij jongeren versterken. Wij lieten hen, moslim en niet-moslim jongeren met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen zoals vooroordelen, gevoelens, diversiteit op school etc., met als één van de resultaten dat zij zelf vaststelden dat zij onderling meer gemeenschappelijkheden hadden dan zij zelf gedacht hadden”.

 

Ik vind het dan ook vanzelfsprekend dat ik meewerk aan projecten, een paar keer per jaar help ik mee in de groep Beringen Helpt! Een Voedselinzamelactie waar wij samen met de andere vrijwilligers voedselpakketten voor mensen in armoede samenstellen en verdelen.

Ook ben ik ben bij het begin van de Coronacrisis mondkapjes gaan maken voor de ouderen in het bejaardenhuis Sporenpark. Ik weet het nog goed hoe ik met een geleende naaimachine, een spoedcursus naaien en aangekocht materiaal de eerste mondkapjes maakte. Maar ik bezocht de oudere mensen daar toch al want zij vonden het fijn als ik langskwam om soms alleen maar een praatje te houden.  Als vrijwilligster wandel ik ook vaak met Joris, een 33-jarige meervoudig gehandicapte jongen. Ik heb zelfs een facebookpagina voor hem gemaakt. Voor Corona zag ik hem soms wel twee keer in de week, nu jammer genoeg maar één keer in de veertien dagen.

 

Begin april 2021 werd ik gevraagd om voorzitter te worden van de Interculturele Adviesraad Beringen. Die raad wil dat mensen uit verschillende culturen en met verschillende religies elkaar leren kennen. Dat is een beetje op mijn lijf geschreven. Als raad willen wij discriminatie wegwerken en zorgen voor gelijke kansen voor iedereen.”

 

Ik heb misschien ook wel een beetje een kunstzinnige kant. Ik breng mijn leerlingen graag in contact met kunstprojecten van bijvoorbeeld de kunstacademie.  Zelf geniet ik ook van mijn fotografie. Ik maak het liefste spontane portretten in zwart wit, voor mij kom je dan sneller tot de essentie van een foto, toon je beter de bedoeling die de fotograaf had met het boeken van de foto.

 

Ik ben begonnen met een avondopleiding Bachelor, leraar lager onderwijs. Ik wil graag mijn diploma als klasleerkracht behalen.

 

Nu kan ik enkel islamlessen geven. Niet dat ik van job wil veranderen maar Indien ik mijn diploma kan behalen kan ik zowel de leerlingen als mijn collega’s ondersteunen in bepaalde gevallen.