Chili: Carla uit Sint Truiden

 

Carla is in 2011 op vakantie naar België gekomen. Zij kwam haar zus Sophia bezoeken die al 2 jaar met haar vriend in België woonde. Die vriend had een vriend, Hans, en zij werden een koppel.

Zij zijn afkomstig van de hoofdstad, Santiago. Hier leeft ongeveer een derde van de Chileense bevolking. Zij hebben nog een broer in Chili. Haar ouders leven en werken nog. De mama verkoopt verzekeringen en de papa is economisch journalist. De pensioenen zijn onvoldoende in Chili en mensen werken zo lang mogelijk. Een oma van 93 woont in bij de ouders. De mama vindt het niet zo fijn dat de dochters geëmigreerd zijn.

Carla is 37 en Sophia 38. Hun moedertaal is Spaans en ze hebben Nederlandse les gevolgd.

Carla en Hans (44 jaar) hebben een dochtertje van 18 maanden, Leonor. Zij spreken Nederlands en Spaans tegen haar. Sophia heeft een zoontje van 9, Hugo, en een dochtertje van 4 maanden, Nina.

Carla heeft in Chili journalistiek gestudeerd en in Leuven nog een culturele master behaald. Zij is leerkracht Spaans in het avondonderwijs. Sophia, die met haar Belgische man in Turijn woont, heeft linguïstiek gestudeerd en geeft Engelse en Spaanse les.

Zij zijn nog zeer betrokken bij de Chileense politiek. Er is een commissie uit alle lagen van de bevolking aangesteld die de oude grondwet (nog van Pinochet) moet vervangen door een nieuwe grondwet. Deze commissie telt ook evenveel vrouwen als mannen. Zij gaan nu zondag (18/07/2021) in Brussel stemmen voor de voorverkiezingen voor een nieuwe president, ter vervanging van de huidige economisch uiterst liberale president.

Ook Chilenen in het buitenland willen inspraak. Het leger heeft nog veel macht. 1% van de Chilenen, waartoe ook de president behoort, heeft alle rijkdom.

Een student die niet van goede komaf is moet lenen om te studeren en bijna de rest van zijn leven deze lening afbetalen.

Carla droomt ervan om ooit nog terug naar Chili te gaan en een zelfstandige activiteit te beginnen.

Het moeilijkste in België is de taal en de geslotenheid van de mensen. Sophia vindt een nadeel van België te veel structuur, veel regels, te weinig spontaneïteit.

Een verschil met Chili zijn ook de eetmomenten. Aan lunch en diner wordt in Chili meer tijd besteed. De sociale functie van eten is belangrijk.

Carla heeft nog de gewoonte brood te roosteren op een roosterplaat. De geur herinnert haar aan thuis.

De hobby’s van Carla zijn lopen, grafische toepassingen op de pc om haar lessen te illustreren, teksten schrijven (wat in haar hoofd komt).

Vrijwilligerswerk:

  • Latino’s Hasselt (vereniging Spaanssprekende, ondersteund door het Internationaal Comité Limburg); dienstverlening, mensen samenbrengen, helpen.
  • Een programma op Radio Internazionale Genk.

Op de nationale feestdag van Chili (18 september) komen de Limburgse Chilenen samen om te eten (gekruid à la Tex Mex, nogal pikant) en te babbelen.

De naam Traslaviña komt van een dorp in Spaans Baskenland waar ook de roots van de familie liggen. Behalve de oorspronkelijke bewoners telt de Chileense bevolking vele migranten uit Europa (Spanje, Duitsland, Kroatië, enz.). De grootste groep Palestijnen, buiten Palestina zelf, verblijft ook in Chili.

Beide zussen hebben veel gereisd in Chili, o.a. naar Patagonië. Chili kent alle klimaatgordels, behalve de tropische. Chili is zeer aardbevingsgevoelig. De sterkste aardbeving ooit gemeten vond plaats in Chili (9,6 op de schaal van Richter).