India: Sameer en Ritu uit Hasselt

Sameer zijn moeder woont bij hun in, de vader is overleden en 1 broer woont in New Dehli.

Hij is getrouwd en ze hebben 2 zonen en een dochter.

De ouders van zijn vrouw wonen in India, 2 broers: 1 in USA en 1 in India

Zij vinden onderwijs is belangrijk. Sameer heeft een bachelor Kinesitherapie en zijn vrouw is IT’er

In 2001-2002 werkte hij in Nepal als kinesist. Via een netwerk van Belgische/Europese  stagairs/studenten in Nepal zag hij dat het financieel haalbaar was om naar België te komen en verder te studeren. Hij had ondertussen een mooi bedrag gespaard.

Via VZW people network international heeft hij Nederlands geleerd tijdens een  zomercursus in Leuven.

Nadien heeft hij nog een jaar lang in de voormiddag taallessen gevolgd en in de namiddag als vrijwilliger gewerkt in het Jessa ZH te Hasselt. Voor hun onderkomen heeft hij een goedkoop verblijf in Hasselt gevonden.

Momenteel werkt hij voor de VDAB, en is hij gemeenteraadslid (PVDA).

Ze volgen het Hindoeïsme (vrouwelijke dieren worden niet geslacht en gegeten).  Respect is een belangrijke waarde. Sameer volgt nog de rituelen en mediteert dagelijks in de meditatieruimte.

In België is de sociale zekerheid en het onderwijs beter. De Belgen kunnen nog werken aan hun immigratiebeleid. Huisvesting: in het begin is het eenvoudiger dit te regelen via je netwerk.

In India is er nog meer discriminatie. Door de familienaam zie je in welke kaste je bent. Op basis van je kaste krijg je quota. Dit is van belang voor studies, werk ed.

Tradities: alle feestdagen worden nog gevierd en dit voor de vrouwen met geregeld ook nog traditionele kleding (Sari). Ze voeden hun kinderen op met de Hindu-waarden.

Er zijn 6000-tal Indiërs in België, vnl. in fruitteelt en diamantsector.

Geen problemen als de kinderen met een Belg trouwen.

Uitnodigingen door Belgen gebeurt weinig. In India wordt meer op straat geleefd en gegeten. Belgen zijn minder sociaal. Indiërs zijn zeer gastvrij maar, anderzijds ook ongeduldig/ verbaal agressief op straat. Vrouwen en mannen zijn gelijk.

Hobby’s: koken, reizen en planten.

Jongste zoon gaat in september 2021 naar het 1 e klasje, de ander zoon naar het 1 e leerjaar en Sanskriti gaat naar het 4e leerjaar.

Openbaar vervoer is moeilijk en minder goed dan in India.