Maleisië: Yen uit Lommel

Van 1991 tot 1998 werkte Yen voor Nedlloyd, een Nederlands bedrijf in Singapore. In 1998 verhuisde zij naar Rotterdam en ging ze werken bij het hoofdkantoor van KLM. In 2000 maakt zij met een oud-collega van Nedlloyd een 21-daagse culturele reis naar de Himalaya. Op deze reis ontmoette zij Johan, die op dat ogenblik ook voor Nedlloyd werkte. Na deze reis bleven beiden contact houden. In 2006 werden knopen doorgehakt. Zij verhuisde naar België. Ondertussen zijn ze 15 jaar samen en wonen ze in Lommel. In 2019 zijn ze getrouwd. Ondertussen werkte ze bij Nike en daar werd ook voornamelijk Engels gesproken. Ze werkte daar op een internationale afdeling . Zij werd aangeworven als een tussenpersoon tussen business en management. Zij werkte op de IT om een chinees magazijn op te starten aangezien zij vloeiend Chinees spreekt.

Nadat ze naar België verhuisd is, heeft ze Nederlands gevolgd in Hasselt om het snel onder de knie te krijgen. Lezen en spreken, maar ook het schrijven, was moeilijk. Vooral de grammatica is moeilijk.

Het grootste probleem in Europa voor haar was de eenzaamheid. Ze is opgegroeid in een groot gezin samen met ooms en tantes. Het sociaal leven speelt zich af op straat. Zij is ook geen uitgaanstype. Terwijl collega’s gingen stappen bleef zij liever thuis. Zij heeft veel contact met mensen van Aziatische origine. In Groningen woont er nog een tante, een zus van haar mam en haar kinderen en kleinkinderen

Thuis kookt zij vooral Aziatisch, rijst met noedels, gebakken aardappelen in de oven en veel groenten. Ze tracht gezond eten te maken dat op een natuurlijke wijze geproduceerd is. Haar echtgenoot is vegetariër.

Zij houdt zich vooral bezig met spiritualiteit en wil, met de kennis die ze bezit van yoga, andere mensen helpen. Zij is een paar keer naar India gegaan voor yogaopleidingen. Tijdens de corona lockdown volgde zij haar lessen online vanuit India. Zij heeft Yin Yoga en qigong online bijgeleerd. Zij geeft nu yogalessen bij het ‘Huis van de Jeugd’ in Lommel.

In Maleisië zijn de mensen vriendelijk, gastvrij, aardig en sociaal maar ze zijn niet zo stipt. Hygiëne is ook minder goed maar ze zijn dat gewoon. Veel van het sociaal leven speelt zich op straat af.

De Belgen hebben een hoog intellect en een scherp analytisch vermogen. Ze zijn ook vrij kritisch. Meeste Belgen, die zij tot nu toe ontmoet heeft, zijn vriendelijk en behulpzaam. Maar door het verschil in opvoeding en cultuur is het moeilijk om een diepere verbinding te maken.