Venezuela: Gladys en Domenico uit Genk

 

Echtgenoot, Domenico was vrijgezel en vriend van de vader van Gladys die bij de marine in Italië was. Op vakantie in Venezuela ontmoet hij Gladys.

 Zij was op 17 jarige leeftijd gedurende 2 jaar cadet aan de militaire school in V. daarna had zij in V. een mooie job in de administratieve sector.  Dank zij haar moedertaal, Spaans en haar diploma bedrijfsmanagement, kon zij het diploma van de lerarenopleiding aan de UCLL te Diepenbeek behalen. Hiermee kan zij Spaanse les geven aan leerlingen van het secundair en hoger onderwijs. Dit ging moeilijk o.w. van de taal. En tegenwoordig werkt ze bij QRIOS Peer als leerkracht Spaans.

Gladys heeft 1 zoon. De moeder  van Gladys is overleden en toen de zoon 6 jaar was is ook de echtgenoot van Gladys overleden.. 

Gladys spreekt met echtgenoot vooral Italiaans. Zij noemt het al lachend ‘Itanaliol’ Zij vond het moeilijk om haar weg te vinden. Wil graag leerkracht bij nieuwelingen worden. Ze heeft ook voor zorgkundige gestudeerd maar door de taal ging het niet.

Bij de inburgering/ integratie heeft ze als vrijwilliger gewerkt.

Mist haar familie het meeste, vnl. haar vader. Haar moeder is op jonge leeftijd gestorven.

Man kookt meestal Italiaans. Hij maakt ook zelf salami. Gladys kookt soms ook Venezolaans. Zij is lid van de groep: ‘Samen koken’. Iedere nationaliteit kookt 1x:jaar een nationaal gerecht. Zo is arepa een Venezolaans gerecht: dit is een soort pita broodje van (voorgebakken) mais bloem vermengd met water en gebakken waar in het midden allerlei, vlees, kaas, garnalen, … ,wordt in gedaan en het wordt warm gegeten. Beiden koken ook veel samen. Eten meestal s’ avonds o.w. van de gezelligheid.

Hobby’s zijn o.a. lezen, breit (o.a. in de bib op donderdag voormiddag), heeft leren haken, wandelen.

In Venezuela vieren ze carnaval, kerst en Nieuwjaar, Pasen is een familie gebeuren met typische gerechten: bv. Rijst met kokos, schildpad.

Beste eigenschap van de Belgen: kalmte, stil, slim. België biedt vele mogelijkheden als je zelf wilt.

Venezuela is gevaarlijker, politiek, onzeker, dictatuur.

 

Man was 10 jaar oud toen hij naar B is gekomen. Vader werkte in de mijn gedurende 5 jaar . Kregen een woning. Er waren 6 kinderen. Domenico is op ongeveer 14.5 jaar zijn vader gaan helpen met het herstellen van bingoapparaten in Limburg. Daarna o.a. ook masten (40 meter hoog) geverfd. Hij heeft bij verschillende firma’s gewerkt.