Filipijnen: Laine en Toon uit Eksel

 

Haar ouders zijn Filipijnen. Toen zij negen jaar oud was is ze met haar moeder (die gescheiden was) naar Macau gegaan. De moeder  ging  daar  werken omdat er op de Filipijnen moeilijker werk te vinden was.

Zij heeft haar middelbare en hogere studie in Macau gedaan. Zij werkte 9 jaar lang als verpleegkundige op een spoedafdeling/ maag en darm endoscopie in een westers ziekenhuis in Macau.

Macau is een speciale administratieve regio in het zuiden van China. Het is het dichtstbevolkte gebied ter wereld en een gokparadijs. Er is zeer veel hoogbouw en praktisch geen groen. Er is nergens een gebied om de kinderen te laten spelen. De appartementen zijn 40 à 90 m2 groot en kosten zeer veel geld (300000 Euro). De officiële taal was het kantonees maar de druk van China wordt groter om het mandarijn chinees te spreken. Laine spreekt het kantonees maar verstaat een klein beetje het mandarijns . Macau heeft een gemixte cultuur want het is altijd een kolonie geweest. Er zijn wel zeer goede sociale voorzieningen en de belastingdruk is er laag (3 %). Het openbaar vervoer of de taxi’s zijn er goed en goedkoop. Eigen auto is er niet nodig.

In 2014 heeft zij haar huidige partner online leren kennen. Laine reisde veel en maakte ook trips naar Parijs en Londen. Toon stelde haar voor ook een trip naar Brussel te maken. Hij wachtte haar in de luchthaven van Zaventem op. Twee jaar lang onderhielden ze een lange afstandsrelatie met elkaar. Het klikte. Gedurende 2 jaar vloog Toon 5 tot 6 keer per jaar naar Macau. Dit begon door te wegen, er moesten knopen doorgehakt worden. In Macau gaan wonen vonden ze geen goede oplossing. Er werd beslist om naar België te komen. Laine kreeg een inreisvisum voor 3 maanden. Zij is verpleegkundige maar krijgt haar diploma hier niet goedgekeurd.   Ondertussen probeert zij alsnog haar diploma van verpleegkundige gehomologeerd te krijgen. Zij heeft haar studies ondertussen afgerond in februari 2022 en werkt momenteel bij Fedasiel in Lommel.

Eerst woonden ze samen in Antwerpen. Zij volgde een inburgeringscursus en cursus Nederlands aan de universiteit van Antwerpen   In 2019 zijn ze naar Eksel verhuisd en baten daar een B&B uit. Zij heeft halftijds als zorgkundige in het rusthuis gewerkt. Tegelijkertijd volgd ze in Turnhout een hertintredingscursus waarvan ze de eerste module met vrucht gevolgd heeft en begint ze in september aan de tweede module. Deze opleiding geeft haar de mogelijkheid als gebrevetteerde verpleegkundige te werken ofwel in een ziekenhuis of als thuisverpleegkundige.

Er wordt nog veel Filipijns gekookt. Laine kreeg bij het afscheid van haar collega’s in Macau een rijstkoker. In Antwerpen kon zij gemakkelijk Chinese producten kopen. In Eksel is dat veel moeilijker en wordt er ook meer online besteld. Loempia wordt ook veel gemaakt en gegeten. Rond het Chinese nieuwjaar wordt er rood fruit gegeten want dat brengt geluk. In het begin was het vreemd om zelf te koken want in Macau was het eten in het restaurant goed en goedkoop. In het appartement was er te weinig plaats om veel te koken.

Twee jaar geleden heeft Laine haar rijbewijs gehaald,

Gastvrijheid is belangrijk in de Filipijnen: geld., eten en drinken geven aan anderen is belangrijk. Ze zijn ook trots. De nationale hymne kan iedereen meezingen. Er zijn geen woonzorgcentra of voorzieningen voor ouderen zoals in België.

In Macau wordt er veel aandacht besteed aan onderwijs, zeker aan een academische vorming.