Nigeria: Chris uit Bilzen

 

Het gesprek begint met het EK voetbal. België heeft de dag voordien verloren van Italië.

De vrouw van Chris, Tina Falco, heeft Italiaanse ouders en is geboren in Genk. Zij herinnert zich nog levend de sfeer in de Italiaanse gemeenschap in Genk bij een Italiaanse overwinning.

Chris legt ons uit dat in Nigeria namen een betekenis hebben en dat de benaming Rode Duivels niet klopt met de uitstraling van de Belgische nationale ploeg.

 

Chris kwam met een visum naar Zwitserland om als middenvelder te voetballen. Hij raakte gekwetst. Vermits zijn visum ook geldig was voor België besloot hij in 2001 naar hier te komen.

 

Chris is 45 jaar, geboren in Nigeria en heeft nog 2 zussen en 2 broers in Nigeria. Zijn vader bekleedde een vooraanstaande functie in het plaatselijke bestuur en is in 2000 overleden. Zijn moeder was leerkracht en leeft nog.

Tina is 41 jaar, geboren in Genk en heeft een tweelingzus. Beiden hebben veel belangstelling voor Afrika. Haar tweelingzus is getrouwd met een man uit Angola. Tina heeft nog een andere zus getrouwd met een Italiaan en een broer getrouwd met een Nederlandse. De ouders van Tina zijn beiden Italiaans. De mama is hier geboren en de papa kwam hier in de mijn werken. Zij zijn gescheiden en de papa is terug naar Italië gegaan.

 

Chris en Tina zijn eigenlijk gekoppeld door Tina’s oudste zus Pina. Chris was patiënt bij een tandarts waar de zus assistente was. Zij heeft beiden zover gekregen dat er een date van kwam. Chris is een zeer grote struise man maar Tina viel voor het innerlijke, het pure hart. Bovendien was er een raakpunt op het spirituele vlak (hun geloof).

 

Ondertussen zijn ze 8 jaar samen en 5 jaar gehuwd. En hebben 2 zoontjes met elk 2 voornamen:

  • Giosuè (naam van een profeet, op zijn Italiaans); is 5 jaar
    Obinna (Afrikaanse naam, betekent “hart van de vader”)
  • Elijah (naam van een profeet, op zijn Engels); wordt 3 jaar in december
    Obiora (Afrikaanse naam, betekent “hart van de mensen”)

 

Chris is gelovig en vindt spiritualiteit belangrijk. Zo voorvoelde hij dat de baby’s jongens zouden zijn. Tina, van huis uit katholiek, verdiept zich ook in de bijbel.

 

Chris is heeft in Nigeria een diploma in de administratie behaald. Hij werkt nu als magazijnmedewerker. Voetbal heeft hij nog op provinciaal niveau gedaan (Termien, Turkse Rangers).

Tina werkt in de boekhouding in een garage in Bilzen.

Chris en Tina zijn 2x op familiebezoek geweest in Nigeria en de mama van Chris komt af en toe ook op bezoek.

 

Chris heeft een theorie waarom Covid19 minder erg is in Afrika. Voor de Afrikanen is malaria altijd al een zware belasting geweest waardoor hun immuunsysteem sterker is dan elders. Vanuit hun spiritualiteit stellen zij zich ook veel vragen over Covid19.

 

De kinderen en Tina vinden de Afrikaanse gerechten, die Chris kookt, lekker. De ingrediënten kopen ze in een Afrikaanse winkel in Hasselt. Tina kookt Italiaans en Belgisch.

 

Nu wonen ze in een appartement. Hun grote droom voor de toekomst is echter een eigen huis. En hun droom is werkelijkheid geworden. Midden oktober hebben ze een huis gekocht in Eigenbilzen. Een nieuwbouwwoning met een grote tuin waar de kinderen kunnen ravotten. Tina en Chris zijn er heel gelukkig mee.