Georgië: Ana uit Zonhoven

 

Ana is op 18/11/1969 in Georgië geboren en kwam in 1994 als politiek vluchteling naar België. Zij had rechten gestudeerd en werkte als journalist in Georgië.

 

Georgië maakte deel uit van de Sovjet-Unie tot 1991, jaar waarin het onafhankelijk werd. De drang naar onafhankelijkheid had geleid tot een burgeroorlog waar Rusland aan meedeed. Vele mensen verloren het leven. Georgië bleef ook na de onafhankelijkheid onder de communistische invloedsfeer hetgeen leidde tot straatprotesten.

 

Dit alles had voor gevolg dat de (communistische) overheid over een uitgebreid controleapparaat beschikte. Op een bepaald ogenblik vierde Ana het afsluiten van een periode van 10 jaar studie. Zij had een mooi boeket bloemen vast. Een Amerikaanse toeriste maakte hierover een praatje met haar. Daarvan werden door de geheime dienst foto’s gemaakt. En de papa die voor de politie werkte moest op het matje komen bij de politietop en het partijapparaat. Hij werd voor de keuze gesteld: of job weg of dochter weg. De papa stelde toen aan Ana voor om maar naar België te gaan.

 

Er is zelfs nu nog Russische militaire aanwezigheid, ja zelfs bezetting, in de provincies Abchazië en Zuid-Ossetië die juridisch tot Georgië behoren. Deze regio’s zijn voor de Russen van strategisch belang (toegang tot de zee, enz.). Met als gevolg dat deze gebieden achterblijven in hun ontwikkeling en er zelfs armoede is.

 

Elk jaar op 14 april viert Georgië de dag van de Georgische taal. Ana is zeer geëngageerd in verenigingen in Georgië en België en organiseert in samenwerking met de Georgische ambassade het feest ter gelegenheid van de taaldag. Het Georgisch is één van de 5 à 6 oudste talen met een eigen mooi schrift.

 

Ana leerde haar man tijdens haar studies kennen en zij hadden een zoon toen ze naar België kwamen.

Haar rechtenstudies werden niet erkend in België. Zij had vóór de coronapandemie een horecazaak in Opglabbeek maar moest ermee stoppen omwille van de coronamaatregelen. Nu volgt ze een opleiding verpleegkunde.

In 2020 won zij een project in Georgië. De prijs was 15.000 euro. Hiermee heeft zij een rusthuis geopend waar 10 bejaarde maar nog zelfredzame vrouwen verblijven. Bij de start is zij 7 maanden ter plaatste geweest. Er zijn 2 verzorgers en een kok.

Haar man heeft een zaak in aan-en verkoop van tweedehandswagens en export  naar Georgië. Hij doet twee keer per dag een lange wandeling met de hond.

 

 

Ana is orthodox christelijk. Zij heeft 3 kinderen:

  • Zorab, 29 jaar en geboren in Georgië, studeert kinderpsychologie
  • Eleine, 22 jaar, studeert politieke en sociale wetenschappen (laatste jaar), dankzij de dubbele nationaliteit heeft zij driemaal meegespeeld met de nationale basketploeg van Georgië
  • Nathalie, 21 jaar, studeert sociaal en cultureel werk, hobby theater en performance Maison Florida Hasselt, haar vriend gaat voor zijn eindwerk journalistiek naar Georgië

 

Haar papa kwam in 2000 naar België. Hij werd tijdens de eerste coronagolf op 77-jarige leeftijd zwaar ziek van corona en was 25 dagen in coma. Tegen de verwachtingen in overleefde hij de ziekte en kwam zelfs op VTM. Ana is vol lof over de opvang. Het medisch personeel had zelfs een bord met Georgische woorden gemaakt om met hem te communiceren.

De mama was filoloog. Verklaart dit waarom Ana een boek wil schrijven?

Ana heeft nog een zus die ook in België woont en tweelingbroers in Georgië.

 

Na haar pensioen wil Ana toch terug naar Georgië waar zij een vakantiehuis aan zee heeft. In oktober 2019 is zij nog 14 dagen met een aantal vrienden uit Zonhoven in Georgië geweest.

 

De naam van de hoofdstad Tbilisi duidt op de aanwezigheid van warmwaterbronnen.