Rwanda: Nadia uit Leopoldsburg
Nadia en Rémi Habiyambere zijn genaturaliseerde Belgen die wettelijk samenwonen en een gezinnetje vormen met twee kinderen: Seth een zoontje 4 jaar en Maya een dochter van 8 jaar.
Nadia is geboren in 1985. In 1994 vond de Rwandese genocide plaats waarna ze het land ontvluchtten en Nadia in 1994 op achtjarige leeftijd naar België kwam zonder haar ouders. Haar vader overleed in 1995 haar moeder vervoegde haar en haar zus in 1996 in België.
Rémi toen op vijfjarige leeftijd ontvluchtte met zijn moeder en broers ook zijn geboorteland en geraakte na omzwervingen in Congo en Kenya ook in 1998 in België. Ze groeiden beiden vervolgens op in Gent en de families her ontmoetten elkaar na jaren zonder contact.
Rémi studeerde Burg. Ingenieur aan de Koninklijke Militaire School en Nadia Hotel Management aan de Erasmus Hogeschool beiden te Brussel. Sinds die studententijd vormen ze een koppel. Nadat Rémi zijn studies afgerond had aan de KMS zijn ze naar Leopoldsburg verhuisd, waar hij gekazerneerd was.
Nadia vond in Limburg heel moeilijk werk en na allerlei tijdelijke contracten, besloot ze terug te gaan studeren.
Nadia volgt nu een opleiding accountancy en fiscaliteit aan het UCLL en begint in september het 3de en laatste jaar. De studie betekent een heel geregel voor het gezin maar zij hoopt daarna op werkuren die beter te combineren zijn met het gezinsleven.
Rémi is militair en werkte eerst in Leopoldsburg. Nu zit hij op de staff in Evere. Hij deed mee aan het militaire défilé op 21 juli.
Het was niet evident om een woning te vinden. Aan de telefoon ging alles goed maar wanneer de verhuurders hun huidskleur zagen werd het moeilijker, niettegenstaande zij beiden werkten. Eerst stelde defensie een woning ter beschikking en later hebben ze een huis in Leopoldsburg gekocht.
Ze kunnen de mentaliteit vergelijken tussen Gent en Limburg. Limburgers zijn meer gesloten. Ook bijvoorbeeld aan de schoolpoort blijft een opdeling tussen bv Turken, witte en donkere mensen.
Over het algemeen vinden ze België een prima land om te wonen. Toch zijn 2 nonkels teruggegaan naar Rwanda.
Rémi houdt zich meestal bezig met de huishoudelijke taken, zoals koken en strijken.
De familie komt nog regelmatig samen bij feestelijkheden en bij verlovingen, huwelijken en begrafenissen worden nog vaak de klederdrachten gedragen. De mama maakt dan ook het eten.
In het gezin van Nadia en Rémi wordt weinig traditioneel gegeten, wel bv. bakbananen. Er is geen Afrikaanse winkel in de buurt.
Ze zijn beiden katholiek. Rémi was misdienaar tot zijn 18 jaar en zit ook in de ouderraad van de school. Nadia is secretaresse in het kerkbestuur en is vrijwilliger bij verschillende organisaties in de gemeente.
Rémi speelt graag gezelschapspellen en Dungeons&Dragons. Nadia knutselt en bakt graag.
Als goede eigenschappen van de Belgen vinden ze de talenkennis van de Vlamingen, de capaciteit om overal hun plan te trekken en de mogelijkheid om alles te relativeren. Franstaligen langs andere kant zijn iets chauvinistischer. Zij vieren bijvoorbeeld hun regionale feestdag veel uitbundiger dan de Vlamingen. Vlamingen mogen wel iets trotser zijn op hun culturele erfgoed en tradities.
Ook de variatie in huizenstijlen vinden ze opmerkelijk. Culinair is België top en ook de (streek)biertjes worden geapprecieerd.
De beste eigenschap van de Rwandezen is hun aanpassingsvermogen en het respect voor ouderen.