Maleisië: Florence uit Zonhoven

Florence leerde in 1991 haar echtgenoot kennen. Deze reisde met andere vrijgezellen naar Maleisië.  Zij was 31 jaar. Zij werden pennenvrienden. Toen bestond er nog geen (sociale) media zoals nu. Een brief was 7 dagen onderweg en bellen was toen bijna onbetaalbaar.

Florence kwam uit een gezin van 8 kinderen. Zij was de tweede jongste.  Haar vader is jong gestorven en ondertussen zijn ook al 2 kinderen overleden.

Zij heeft 6 jaar lagere school en 7 jaar secundair onderwijs doorlopen en daarna nog 4 jaar universiteit. Florence is scheikundige en had in Maleisië een goede job als scheikundig assistente en lesgeefster aan de universiteit. Daarna heeft zij in een raffinaderij van palmolie gewerkt op de afdeling research en onderzoek (R&O: onderzoek en ontwikkeling). Maleisië was in die tijd de 2e grootste producent van palmolie na Indonesië.

Sinds 1993 verblijft zij in België met een one-way ticket naar Zaventem. Ze is met haar echtgenoot in een appartement gaan wonen in Zonhoven-centrum. Na 12 jaar zijn ze verhuisd naar de huidige woonst.

Van inburgeringscursussen was er toen nog geen sprake. Zij heeft Nederlands geleerd aan het PCVO Hasselt maar moest toen nog alles zelf betalen. Het waren harde momenten voor haar. Al haar dromen waren weg. Woonde ver van haar familie. Bij de geboorte van haar dochter werd het Syndroom van Down vastgesteld. En na een maand moest ze geopereerd worden (in UZ Leuven) aan haar hartje. Veel vrienden had ze nog niet. Van de meter van hun dochter kreeg zij veel steun, godzijdank.

Boodschappen doen verliep in het begin ook moeilijk. Zij wees alles aan ofwel had zij een papier waarop de echtgenoot alles in het Nederlands had opgeschreven wat ze nodig hadden.

Bijna elk jaar gingen ze, voor Corona, naar Maleisië op bezoek bij familie.

In Maleisië kenen ze een heel diverse keuken (Chinese, Maleisische, Japanse, Indische). In het gezin wordt heel dikwijls internationaal gekookt. De eerste 10 jaar was dit een probleem omdat er in België moeilijk aan de ingrediënten te geraken was. Nu gaan ze geregeld naar Maastricht omdat er daar een Maleisische supermarkt is Amazing Oriental. Maleisiërs eten veel rijst: Nasi Lemak: bv: Maleisische kokosrijst, ,  met sambal, gebakken ansjovis, gebakken pinda, verse komkommer en hardgekookt ei,  rendang ( geserveerd, rundstoofvlees Maleisische). Nasi Lemak is het nationaal gerecht. Zij geeft ook les in de Maleisische keuken.

Florence is nu aangesloten bij een Maleisische vereniging.

Op het CVO de Verdieping te Zolder volgde zij ook een cursus basis- fotografie.

In Maleisië zijn de mensen zeer gastvrij, dit vindt ze heel belangrijk en zij tonen veel respect voor oudere mensen. Zij hebben wel een aparte invulling van stiptheid: mensen zijn keer op keer niet stipt op de afspraak. In de hoofdstad is het zeer druk met zeer vele files. Maar zij vertrekken niet vroeger om op tijd te zijn.

De Belgen integendeel zijn zeer stipt. Maar zij tonen minder respect voor de ouderen. Kinderen hier zijn mondiger, respecteren niet alles en er heerst een mentaliteit van alles mag, er heerst te veel vrijheid. Grappig is ook dat de Belgen heel dikwijls zeggen ‘tot morgen’. Maar dit is een rekbaar begrip. De Belgische structuur komt ook zeer bevreemdend over met zijn talloze ministers en regeringen (9 ministers van volksgezondheid). In Maleisië zijn er provincies met aan het hoofd ervan een sultan.

Zij is protestants.

Thuis heeft ze een TV met een decoder staan voor het ontvangen van Aziatische zenders .In de huiskamer staat een TV voor de Europese zenders te bekijken.

Zij is ook vertegenwoordigster voor Thermomix, een Duitse keukenrobot, voor België.