Groot-Brittannië: Maria uit Heusden Zolder

Maria haar moeder is Spaans, ze heeft 1 zus en ze  woonde bij Nottingham.

Haar man, die bio-ingenieur is, heeft ze ontmoet via een fantasyspel op internet in 2011.

Maria studeerde voor dierenarts in GB, in 2012 hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet, maar ze heeft eerst haar bachelorsdiploma behaald in GB. Vier jaar heeft ze op en neer gereisd met de Eurostar.

In 2016 is ze definitief in België komen wonen. Ze heeft 5 maanden in Brussel gewerkt (openbaar vervoer in B. is minder duur dan in GB en is ook punctueler en er zijn meer zitplaatsen). Het gezondheidssysteem en het gemeenschapsgevoel is hier ook beter. In GB is er ook meer racisme vooral in de steden. Regering is hier ook meer ondersteunend (bv. Een lening kun je inbrengen voor de belastingen). Britten huren meer omdat kopen bijna onmogelijk is. Belastingen zijn hoger dan in GB maar je krijgt er meer voor terug. Verschillen tussen B. En GB zijn niet zo groot. De beslissing om effectief naar B te komen heeft 2 weken geduurd. Het Brexit-referendum was komende.

Eerst heeft Maria in Lint gewoond, omdat dit kort bij de campus was waar ze studeerde (Wilrijk). Na de studies heeft het koppel beslist om in Limburg te komen wonen en hebben ze een huis gekocht in Heusen-Zolder.

In het algemeen vindt ze Nederlands niet zo moeilijk maar wel in de details. Ze heeft eerst Nederlands tot 2.1 geleerd en is daarna verder gaan studeren in het PCVO te Hasselt.

Ze heeft in Brussel gewerkt voor de EU, nu werkt ze, in het Heempark te Genk als deskundige klimaatadaptatie.

In België moet je meer aan styling doen, vb haarstijl, kleding en expressie moeten bij mekaar passen in GB wordt 'meer' als “normaal beschouwd”. Hier word je meer bekeken. De Belgen zijn wel opener. Ze heeft dan ook veel contacten met Belgen.

Mist het meeste haar familie en het landschap. Heeft nog fijne contacten in GB.

Zou terug voor B. kiezen ondanks dat er problemen waren om ingeschreven te geraken in Lint. Via de ambassade is het in orde gekomen.

Tradities van GB: drinkt nog thee, eten, crackers met kerstmis, …

Ze eten meestal Japans, Spaans en de wereldkeuken.

Luistert graag naar Metal muziek; speelt harp.

Rolverdeling thuis is een mengelmoes. Sport: man: thaiboksen en zij doet aan muurklimmen. Ze wandelt graag en de kat gaat soms mee wandelen. Speelt met vrienden tafeltennis. Mist het ‘alleen’ zijn.