Moldavië : Ion en Lilia, Anna-Maria en Anneleen uit Heers

 

In de zomer van 2012 zijn we getrouwd, een maand na de bruiloft is mijn man naar België gegaan als seizoenarbeider. Hij kreeg een tijdelijk contract en is nadien als chauffeur aan het werk gegaan.  In januari 2013 besloot ik ook te komen ... het eerste wat we deden was samen naar de Nederlandse school gaan.  In augustus ben ik ook tijdelijk gaan werken bij wasserij St.Joris. Na 3 maanden zijn we dus samen in het bedrijf gaan werken, we maakten lange dagen. 

 

In april 2015 hebben we ons huis gekocht, het is heel mooi verbouwd merendeel door Ion. Dat jaar zijn ook mijn ouders, mijn broer en mij schoonbroer met zijn vrouw en zoontje naar België gekomen.

In 2015 zijn we van werk veranderd, mijn man begon een eigen bedrijf in de bouwsector en ik ging poetsen.

In 2016 werd, na heel wat medische interventies, lukte het ons op een vakantie om zwanger te zijn van ons eerste kind; onze kleine Anna-Maria, het mooiste en langverwachte geschenk van ons leven ... hier zou ik zeggen dat het moeilijkste voor mij was om te accepteren dat ze toen ze 3 maanden was naar de kinderopvang moest zodat ik weer aan het werk kon (in Moldavië is zwangerschapsverlof 3 jaar) ik huilde en ging aan het werk... in oktober 2017 kwam ik erachter dat ik weer zwanger was en omdat ik problemen had met mijn eerste zwangerschap werd ik ontslagen op mijn werk. Mijn schoonzus was op hetzelfde moment zwanger. In december kreeg ik een miskraam... Ik ging door een kleine depressie maar mijn dochtertje heeft mij erdoor geholpen. Ik ben pas terug september 2019 aan het werk gegaan omdat ik in februari 2019 ben bevallen van onze tweede dochter Anneleen...en nu werken we op dezelfde manier, ik in de schoonmaak en mijn man in de bouw...

Wat kan ik zeggen over het leven van hier?

Het is inderdaad veel beter en mooier dan in ons land, als je wilt werken is het makkelijk om een ​​baan te vinden dan is het voldoende dit te willen.  De mensen hier zijn afstandelijk maar gastvrij, ze hebben een groot hart en een warme ziel. De Belgen helpen elkaar zonder er iets voor terug te verwachten. De buren hier groeten ons en vragen of alles goed is, maar verder gaat het contact niet.

Missen we Moldavië wel of niet?

Soms...want mijn schoonouders en onze oma zijn er nog daar maar ze komen hier regelmatig of wij gaan er op vakantie. Hier hebben we veel vrienden en kennissen uit ons land, samen met hen houden we de tradities van ons land in ere en samen vieren we verschillende feestdagen. Ik vind het hier leuk en ik zou België voor niets willen veranderen, ik heb het gevoel dat ik hier geboren moest zijn...