Kaapverdië: Nelly

Nelly haar vader is gestorven toen ze 1 jaar oud was. Ze heeft nog 1 zus en 2 halfbroers en 3 zussen.

Haar moeder is in Italië gaan werken. In Kaapverdië was zeer moeilijk werk te vinden. Analita (Nelly) is tot haar 18e bij haar grootmoeder in Kaapverdië gebleven daarna is ze naar haar moeder in Italië gegaan om er te werken.

In 1994 is ze naar Palermo verhuisd en daar heeft ze haar echtgenoot leren kennen. Hij is in België geboren en tot zijn 8e in België naar school gegaan. Daarna is hij met zijn ouders terug naar Palermo gegaan. Het koppel is van Palermo naar Rotterdam verhuisd. Er was in die tijd moeilijk werk te vinden. Daar hebben ze 7 jaar gewerkt en ook Nederlands geleerd. Hun dochter, 16 jaar, is in Nederland geboren. Toen de dochter 2 jaar was zijn ze terug naar Italië, inde buurt van Milaan, verhuisd. Ze ondervonden daar veel racisme.

 Een vriend van de echtgenoot, die manager was bij Melo- sport in Winterslag, heeft het gezin overtuigd om in België te komen wonen en werken. Echtgenoot heeft nog veel contacten in Nederland. Hij werkt als heftruckchauffeur en Nelly werkt als polyvalente medewerkster in een hotel in Genk.

Ze gaat regelmatig sporten in het sportcentrum. Ze gaat met de fiets werken. Haar hobby’s zijn schilderen op doek en op glas.

De dochter volgt les in het Atlas college.

In de keuken is veel variatie : Belgisch, Italiaans ( pasta), en Kaapverdisch. De ingrediënten voor creools eten worden in Antwerpen gekocht in de Creoolse shop. Ook gaan ze soms Kaapverdisch eten in Antwerpen (er is daar een vrij grote Kaapverdische gemeenschap). Cachupa, een maisgerecht met verschillende soorten vis (vnl. zeevruchten). Vlees is duur in Kaapverdië.

Zij mist het klimaat het meeste. In Kaapverdië is het 12 maanden warm. Alleen in de winter is er meer wind en wat frisser. Om de 2 jaar bezoekt zij haar familie in Kaapverdië. Haar moeder, 66 jaar, woont nog in Italië. Ze vindt de Belgen wel meer gesloten. Ze ondervindt geen racisme. De toekomst ziet er in België beter uit. Er is gemakkelijker werk te vinden en ze wordt goed betaald. Het gezin heeft hier op het einde van de maand meer de gelegenheid om iets opzij te zetten.

Voor Kaapverdische tradities en gewoontes te onderhouden gaat ze naar andere Kaapverdische mensen in Antwerpen. Daar wordt Portugees gesproken en naar muziek geluisterd en de keuken is Kaapverdisch. Ze gaan ook regelmatig naar Rotterdam naar vrienden en/ of familie.