Polen: Janusz en Ewa uit Maasmechelen

Beiden zijn geboren in Polen.

Ouders van Ewa waren in België. Ze woonden eerst in Genk en nu in Oudsbergen. Ewa woonde bij de grootmoeder in Polen. Heeft Nederlands geleerd in Hasselt op het PCVO

Man had 2 keuzes: ofwel in GB ofwel België. Hij heeft voor een Pools bedrijf in België gewerkt maar was niet in orde met de wetgeving. Woonde eerst in Aalst en werkte in Limburg. Ze hebben mekaar 10 jaar geleden in België leren kennen. Hij heeft eerst voor een firma in bouwmaterialen in Mopertingen gewerkt als metser. Nu heeft hij zijn eigen bouwbedrijf. Ze wonen in hun eigen huis. Hij heeft Nederlands geleerd op de werkvloer.

Paspoort en verblijfsvergunning aanvragen heeft bijna een half jaar geduurd. Toen woonden zij in Genk. Begin was moeilijk door de taal.

Ewa heeft gewerkt bij tankstation, nu poetst ze bureaus van apothekers en van een transportbedrijf.

Man mist het eten het meest en Ewa mist vooral de rust.

In België wordt meer alcohol gedronken dan in Polen.

Ondertussen zijn er ook meer Poolse winkels in Limburg, o. a. in Genk centrum op de Europalaan/ Hoevezavellaan en nu ook in Maasmechelen (Pauwengraaf).

Tradities in Polen zijn o. a. X-mas, Pasen, Barbourka (feest van de mijnwerkers);

Vrouw kookt veel pools, bv. Maaltijdsoep. Zij doet ook meestal het huishouden.

Ze hebben veel contact met Belgen.

Ze hebben geen tijd voor sport en hobby’s.

Ze hebben een hond, Mia, en kippen, een serre en appelbomen.

Goede eigenschappen van de Belgen: vriendelijk en sociaal, minder goede: administratie, vooral de openbare diensten zijn stroef.

In Polen is er ondertussen ook veel veranderd: het is er veel duurder geworden (bv.: op dit moment zijn de bouwmaterialen in Polen duurder dan in België).

Man werkt ook met onderaannemers, maar door Corona was het moeilijker. Hij is op 1/3 2020 gestart met eigen bedrijf.