Eritrea: Negassi en Yorsalem uit Ham

 

Negassi en Yorsalem hebben 3 kinderen:

  • Melahier, een meisje van 5 jaar, geboren in Zuid-Soedan
  • Noah, een jongen van 2 jaar, geboren in Griekenland
  • Bethlehem, een meisje van 1 jaar, geboren in België

 

Ze zijn in augustus 2019 in België aangekomen. Zij verbleven eerst een tijdje in Brussel, daarna in het asielcentrum in Lommel en daarna in Ham. Hier werd hun een woning toegewezen en werden zij begeleid door sociaal assistente Tina en integratieambtenaar Yasmine. Zij volgden 4 maanden inburgeringscursus maar dat werd onderbroken door de lockdown.

De toekenning van een verblijfsvergunning is nog lopende omdat zij in Europa eerst in Griekenland aangekomen zijn. Hier hebben zij 1 jaar in een tent gewoond en is hun tweede kind geboren. De omstandigheden waren niet goed: geen school, niemand die voor hen zorgde, geen ziekenhuis, enz.

Daarna hebben ze in België asiel aangevraagd. Zij zijn zeer tevreden over de voorzieningen. Hun oudste dochtertje heeft 14 dagen in het ziekenhuis gelegen en Yorsalem is in het ziekenhuis bevallen van het derde kind. Iedereen wordt hetzelfde behandeld en daar zijn ze heel lovend over.

 

De situatie in Eritrea is moeilijk en onveilig wegens oorlog en het politieke systeem.

In 2010 heeft Negassi Eritrea verlaten voor Zuid-Soedan. Hier heeft hij 8 jaar gewoond en is hij in 2016 getrouwd met Yorsalem.

 

In Zuid-Soedan werkte Negassi als verkoper in een bakkerij en later in een voedingswinkel. Hij is ambitieus, maakt promotie en zijn baas is tevreden. Hij is ook chauffeur voor een hotel geweest en haalde gasten op aan de luchthaven. Hij spreekt Arabisch, Engels en natuurlijk zijn moedertaal, Tigrinya. Tigrinya wordt gesproken in Eritrea en Tigray, in het noorden van Ethiopië. Ook met de kinderen spreken ze het nog.

 

Negassi en Yorsalem zijn christelijk orthodox. Het christendom (orthodox en rooms katholiek, evangelisme) en de islam zijn ongeveer even belangrijk in Eritrea. Er is wederzijds respect.

 

In Zuid-Soedan worden veel diefstallen met geweld gepleegd. Voor een veiliger leven en een betere toekomst wilden ze naar Europa gaan. Ze hebben de tocht over land en met het vliegtuig gemaakt. Via Turkije zijn ze zo in Griekenland beland. Na een jaar in Griekenland mochten ze naar Brussel gaan. Omdat Negassi een vriend in Gent en in Antwerpen heeft vroeg hij naar één van deze steden te mogen gaan maar ze werden naar het asielcentrum in Lommel gestuurd. Na 2 maanden werd hun een sociaal huis in Ham toegewezen en zij zijn hier zeer gelukkig.

 

Negassi werkt voltijds als productiemedewerker in een slagerij en heeft een vast contract. Yorsalem gaat 1 à 2 dagen per week poetsen en volgt nog 3 dagen Nederlands. Beiden vinden Nederlands een moeilijke taal.

 

Negassi heeft 4 broers en 2 zussen. Zijn moeder leeft nog. Omdat hijzelf al een hele tijd weg is uit Eritrea kent hij zijn jongste broers niet of nauwelijks. Zijn vader is gestorven toen hij nog kind was en zijn moeder is hertrouwd. Op bezoek gaan naar Eritrea is voorlopig nog problematisch.

Yorsalem heeft 2 zussen en 1 broer. Haar ouders leven nog beiden.

 

Yorsalem maakt het eten klaar en Negassi helpt. Zij maken nog vooral Eritreese gerechten. Ingrediënten zijn vooral kool, ajuinen, bonen, aardappelen, enz. Yorsalem bakt ook zelf kleine broodjes die zij ons serveert met thee.

 

Wanneer we Negassi vragen hoe hij de (verre) toekomst voor zijn kinderen ziet blijkt dat hij veel belang hecht aan het samen zijn, het gezinsleven, veel kinderen. Ook vindt hij het belangrijk dat een schoonzoon gelovig is. Zij gaan naar kerkdiensten in Antwerpen.

 

Wij vragen of ze ondanks hun drukke leven nog tijd hebben voor ontspanning. Yorsalem doet turnoefeningen in de huiskamer, voor de televisie. Negassi kijkt vooral naar voetbal, KRC Genk en Manchester United.

 

Nu Negassi vast werk heeft moeten ze op zoek naar een eigen huis/appartement. Dat is niet gemakkelijk. Er zijn veel kandidaten.

 

Negassi is vol lof over de Belgen en het leven in België. Alleen duurt alles zolang en is voor alles zoveel papierwerk nodig. De beste eigenschap van België zijn de waarden: solidariteit, tolerantie, vrijheid, gelijkheid en respect.

De beste eigenschap van het thuisland zijn het samenleven van de generaties, de familie.