Dominicaanse Republiek: Max uit Opglabbeek

 

Hij was jong aan het werk in de Dom. Rep., de kwaliteit van het onderwijs is er niet goed. Hij werkte in de toeristische sector als animator, voor evenementen en shows eerst in de Dominicaanse republiek. en daarna in Jamaica. Daar heeft hij zijn ex leren kennen. zij was op vakantie in J.

Hij is 6 jaar in België. Heeft 3 kinderen: 11 (Aniel), 9 (Alicia) en 7 (Amelia) jaar. Twee kinderen  zijn in België geboren eentje in de Dominicaanse Republiek. Zijn kinderen wonen bij zijn ex in Genk.   Ze gaan in Zwartberg naar school.

In België heeft hij een A2-diploma voor verkoper gehaald (2e kans onderwijs) nadat hij eerst Nederlands geleerd heeft aan het CVO-Genk. Werkt ook nog mee aan het project van de stad Genk om beter Nederlands te leren (heeft een coach).

Naast zijn vaste job in een magazijn verdeelt hij op zondag ook nog reclame.

Hobby’s soms basketbal en fietsen met de kinderen.

Hij mist zijn zussen, mama en vrienden in de DR. Ondertussen heeft hij een Dominicaanse vriendin. Als ze getrouwd zijn wil hij haar naar België laten komen.

Maakt nog veel Dominicaanse gerechten: rijst en rode bonen en kip (= Dominicaanse vlag), maar hij houdt ook van de Belgische eten.

Zoon heeft een oorprobleem. Hij speelt voetbal.  De kinderen leert hij dat respect belangrijk is. Aan tafel oefent hij Spaans met de kinderen, ze helpen ook in de tuin en met opruimen en poetsen.

Ziet geen problemen met de Belgen: respect, spreekt de taal, probeert te integreren. Deelt de tuin en een aantal tuingerief met de buren. De Belgen werken hard: sparen voor de toekomst, bv een huis. Vindt dat iedereen zwakke, slechte en goede kanten heeft.

Openbaar vervoer is moeilijk: niet frequent, zeker in een dorp. DR is er veel openbaar vervoer.