Bolivia: Katia uit Alken
De liefde heeft ervoor gezorgd dat ze in België is gekomen. Iets meer dan 8 jaar geleden heeft ze haar man, 42 jaar leerkracht Nederlands in Gembloux, online leren kennen. 8 maanden later is hij naar Bolivia gegaan om fysiek kennis te maken. Ze hebben 3/4 jaar een lange afstandsrelatie gehad. Maar ze wilden mekaar meer zien en de cultuur hier leren kennen. Katia heeft in Bolivia, waar ze aan sociale projecten werkte (economie), haar werk opgegeven. Dit werk, sociale projecten, doet ze nu hier ook.
Het heeft ongeveer een jaar geduurd vooraleer ze naar hier kon komen.
In 2015 heeft ze eerst in Hasselt op een appartement, kort aan het station, gewoond. In het begin was het moeilijk: alles ging via de echtgenoot. Ze is Spaans sprekend, de officiële taal van Bolivia. Verder zijn er in Bolivia nog drie talen van in de Inca tijd: Quechua, Aymara en Guarani (van het Amazone gebied).
Buiten de Nederlandse taal vindt ze het openbaar vervoer het moeilijkste. In Bolivia is het openbaar vervoer veel frequenter. Je moet gewoon je hand opsteken dan stopt de bus en die stopt ook waar jij het wilt. Je hebt geen eigen auto nodig.
De contacten met het thuisland gebeuren via Whatsapp/skype, met haar oudste zus (2e mama) heeft ze een goed contact. Ze waren met 5 kinderen.
Sinds 1,5 jaar werkt ze in Brussel. In 2016 heeft ze een inburgering- cursus en Nederlands in het PCVO gevolgd. Heeft contact met collega’s. Bolivianen zijn socialer, opener, luidruchtiger (vooral bij vriendinnen), hebben meer een zuiderse mentaliteit.
De verschillen tussen Bolivia en België:
Het klimaat in Bolivia is tropisch warm. Haar thuisstad bevindt zich op 2700 M hoogte. In België is het langer donker en kouder.
Maar België is properder, heeft meer structuur, men is er stipt en men heeft meer respect voor elkaar en de vrouwen zijn vrijer.
De Bolivianen zijn ook niet stipt, werken wel hard maar zijn veel nonchalanter.
Wel mist ze het eten van Bolivia, redelijk pikant en er wordt veel vlees gegeten: kip, rund, cavia. Ze vindt hier bijna alles alleen weinig chili soorten. Ze eten meer rechtopstaand en vlugger (hier zitten ze aan tafel en zijn rustiger). Plannen ook spontaner.
Feesten is ook anders. In Bolivia worden meer verjaardagen gevierd, carnaval (1maand), begrafenissen.
In Bolivia hebben ze eigen tradities vooral naar aarde en maan gericht: brengen offers: snoepjes, bloemetjes elke 1ste vrijdag van de maand. Pachmama (moeder aarde): dankbaarheid tonen voor wat moeder aarde ons geeft.
Huidkleur is heel divers in Bolivia: blondere mensen en lichtere huidkleur (door het koloniaal verleden).