Marokko: Bouchera uit Maaseik

Ik ben nu verpleegkundige in Zol _ Maas en Kempen en ben politiek geëngageerd (schepen in Maaseik)

Mijn moeder (72) is getrouwd in Marokko in 1967 en met het vliegtuig naar België gekomen, ze heeft op verschillende plaatsen gewerkt: in bejaardentehuis, in een textielfabriek en op verschillende plaatsen als interieurverzorgster.

De vader werkte in Winterslag. Na de staking in 1971 is hij in Born bij Daf gaan werken. Eerst heeft hij in Genk gewoond, na het huwelijk is hij naar Maaseik verhuisd. Hij is helaas overleden in 2001.

Voor hun huwelijk heeft de familie in Maaseik gewoond. Ze werden er vrij goed opgevangen. Er waren 7-tal gezinnen van Marokkaanse origine. Nederlands was niet zo moeilijk voor mij. De ouders  hebben 6 kinderen gekregen (4 meisjes en 2 jongens). Thuis werd er Marokkaans en Nederlands gesproken. Ze gaat nog weinig naar Marokko, sinds haar man ( de vader van Bouchera), twee broers en 1 zus gestorven zijn, nu heeft ze nog maar 1 broer daar wonen en 1 broer in België met wie ze dagelijks belt.

Belangrijkste voor  mijn moeder is om nu veel tijd door te brengen samen met haar  kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. Dat zijn de mooiste dagen voor haar.

Vroeger kookte ze Marokkaans, maar nu kan ze ook goed Belgisch koken en sinds haar man overleden is kookt ze ook meestal Belgisch. Dit heeft ze geleerd van de buurvrouw Anna in Maaseik.

Ze wandelt regelmatig en fietst ook graag.

Kinderen: (oudste dochter is in Marokko geboren, de andere kinderen in België)

Wij zijn een uniek gezin met veel diversiteit, haar kinderen hechten veel belang aan de normen en waarden die ze hebben meegekregen van thuis. Dat is open staan voor iedereen en respecteren ieders geloof, afkomst en levensstijl.

De kinderen hebben allemaal een carrière opgebouwd waar ik trots op ben.

Vroeger werden we minder geconfronteerd met het feit dat we anders waren.

Nu is er meer sociale druk aanwezig dat het nog moeilijker maakt voor iedereen en dat ervaren we ook nu in de huidige gemeenschap.

Goede eigenschappen van Belgen: vroeger iets meer behulpzaam, meer  vriendendienst en  sociaal contacten.

Goede eigenschappen van Marokkanen: behulpzaam, solidair en staan klaar voor elkaar. Maar stilaan verwatert dit in de gemeenschap omdat de tijden veranderd zijn, we leven in een gejaagde tijd. We hebben het allemaal druk en weinig tijd.