Griekenland: Mariane en Marcel uit Genk

De vader van Mariane is in 1962 naar België gekomen, moeder en dochter zijn 3 maanden later per trein in Luik toegekomen, Mariane was toen 2,5 jaar

Zij hadden beiden een kapsalon voor dames en heren. Maar doordat de vader in het verzet had gevochten was het te gevaarlijk geworden voor het gezin en ging hij in op het aanbod van ronselaars voor in de mijn in België te komen werken. Maar er was een probleem hij was te oud. Ze mochten maximum 30 jaar oud zijn. Hij heeft zich op zijn paspoort 2 jaar jonger gemaakt. Eerst heeft de vader in een pension in Waterschei gewoond totdat zijn vrouw en kind hier toegekomen zijn, dan kregen ze een huis in dezelfde straat.  Mariane ging bijna onmiddellijk naar school en heeft daar Nederlands geleerd. Mama en Mariane werden overal in het Italiaans aangesproken vandaar dat ze ook een mondje Italiaans spreken. Er was geen sociaal vangnet: bv. Vader werkte morgenpost in de mijn en moeder werkte middagpost (eerst op de Sfinxfabriek in Maastricht, daarna Ford en daarna blue bell in Genk. Hierdoor was de dochter een uur alleen Ze werd opgesloten thuis maar ze vond toch een weg om naar buiten te komen. Ze heeft dan maanden in de kolonie van As gewoond. Voor Mariane was het gemis van familie het ergste want haar ouders waren altijd aan het werk. Na 10 jaar is haar broer geboren. Op 11 jarige leeftijd is ze op  internaat gegaan in Hasselt op de rijksnormaalschool en studeerde wetenschappen en labotechnieken. Na de middelbare school is in Brussel gaan studeren voor sociaalassistent. Dan heeft ze 3 jaar gewerkt als laborante. Maar eerst bleek dat ze een arbeidskaart nodig had om te werken want ze was geen Belgische alhoewel ze zich Belgische voelde.  In 1974 kreeg haar mama ontslag en kocht ze een frituurwagen en ze verkocht Belgische fritten met Griekse specialiteiten. Maar in 1979 besloot de gemeente Genk dat er geen frituurwagens meer mochten staan en moest ze op zoek naar een oplossing. In 1980 heeft mama een restaurant geopend in Winterslag in de Vennestraat. In 1982 werd de westerring aangelegd en was het restaurant 18 maanden niet bereikbaar, na een jaar werd alles openbaar verkocht, Mariane heeft de zaak kunnen kopen. Tot 1998 woonden ze samen met de ouders op het 2 e verdiep. Daarna hebben ze verbouwd zodat ze apart konden wonen. Van 2005 tot 2011 heeft Mariane in het centrum een zaak gehad.

Mariane en Marcel hebben 2 dochters die weinig verschillen in leeftijd. (Dit om het gemis aan familie wat te compenseren).

Mariane heeft haar man op school leren kennen. Vanaf het 4 e middelbaar werd de school gemengd en zaten ze samen in de klas en vanaf het 6e middelbaar waren ze een koppel. Na de legerdienst is hij mee in de zaak gestapt. Ondertussen is de opvolging reeds verzekerd, want hun beide dochters werken mee in de zaak.