Turkije: nieuwkomers, Ecran,Sultan, Yusuf en Sofia uit Zonhoven

 

Ik ben in 1988 in Kars geboren. Toen ik 1 jaar oud was vertrok ik met mijn ouders naar Istanbul omdat mijn ouders daar beter werk konden vinden. Ik volgde daar lager en secundair onderwijs.

 

Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Balikesir universiteit in Istanbul, ik heb nog avondstudie pedagogie en nog een paar jaar educatie management aan de Trakya Universiteit, ook in Istanbul. Gedurende die laatste studiejaren heb ik ook nog als geschiedenisleraar en adjunct-directeur gewerkt.

 

In 2013 heb ik mijn vrouw Sultan ontmoet, erg verliefd en zijn al na 5 maanden getrouwd. Nadat onze zoon Yusuf geboren werd kwam mijn moeder bij ons wonen, mijn vader was overleden.

 

Ik heb tussen 2012 en 2014, na de afronding van mijn studie, op verschillende scholen in Istanbul geschiedenisles gegeven, vooral aan leerlingen van het 9e en 10e leerjaar.

 

In 2013 werd het onrustig in Turkije, voor onze eigen veiligheid zijn wij gevlucht.

Op aanraden van mijn broer Bulend zijn wij naar Griekenland vertrokken. Onze familie woonde aan de Europese kant van Istanbul, zo konden wij met de auto met gedimde lichten vuur uur lang naar de grensrivier Evros rijden.

Na een onvernachting kon een smokkelaar ons gezinnetje voor € 3.250 euro met een kleine motorboot de rivier over zetten. De overtocht was gevaarlijk, maar verliep goed.

We zijn 8 maanden in Griekenland geweest. De Turkse autoriteiten wisten dat we in Griekenland zaten.

Ik bakte Turkse pizza’s en een vriend verkocht die. De verdere vlucht is nog een heel spannend en lang verhaal.

Met valse paspoorten zijn we naar België gereisd. Op het klein kasteeltje heb ik deze ingeleverd en mijn officiële papieren laten zien.

Nu wonen we in het mooie Zonhoven, we hebben er nog een kindje bij. Ik volg weer een opleiding in Brussel want ik wil voor mij en mijn gezin hier een mooie toekomst opbouwen, want ik sta in het krijt bij de Belgen.