Syrië: Basel uit Genk

Basel is geboren in Syrië. Hij werkte in Damascus in het Russische cultuurcentrum als leraar muziek. Omdat er te veel risico’s ontstaan waren met de regering is hij samen met zijn gezin (nu ex-vrouw en 2 zonen) eerst naar Egypte gevlucht, waar hij werkte als muziekleraar maar het was een moeilijke tijd voor de kinderen. Vandaar zijn ze met het vliegtuig naar Turkije gegaan. Daar heeft hij 2 jaar als straatmuzikant gewerkt.  In 2015 is hij met de boot naar Griekenland gegaan. Dit koste hem 1200 Euro. Daarna met allerlei vervoermiddelen via Servië, Kroatië in 2015 is hij  in België toegekomen. Hij heeft een asielprocedure opgestart en na 6 maanden is zijn familie kunnen overkomen. Eerst heeft hij in Lanaken in een asielcentrum verbleven en daarna is hij in Genk komen wonen. Hij heeft bewust voor België gekozen vooral voor de toekomst van de kinderen, oudste zoon studeert psychologie in Brussel en de jongste, 12 jaar, zit in het laatst jaar van het basisonderwijs. Zijn ex-vrouw woont samen met de kinderen in Zutendaal. Zij werkt op het OCMW. 

Basel was lid van een muziekgroep in Zutendaal.

Hij vindt de Nederlandse taal moeilijk. Hij spreekt Arabisch, Engels, Russisch (heeft in Rusland door toedoen van zijn nonkel in Rusland elektriciteit gestudeerd). Zijn nonkel werkt in het Russisch Cultuurcentrum en is een beroemd schrijver. Hij heeft Nederlands geleerd in Qrios tem 2.4. Verder heeft hij een opleiding als heftruckchauffeur gevolgd via de VDAB. Bij Ikea heeft hij stage gedaan. Werkt nu in de nachtploeg, dit is moeilijk omdat hij overdag niet kan slapen (lawaai enz.).

Mist Syrië, zijn studenten en zijn werk. Hij gaat proberen om werk te vinden in de muzieksector maar dit is moeilijk. Hij gaat regelmatig naar Ierland om te musiceren en op te treden.

Eet nog geregeld Syrisch bij ex-vrouw. Maar hij eet ook graag Belgisch: frieten, soep.

Hij heeft veel contact met Belgen en heeft ook er ook geen problemen mee. Er is toch veel verschil tussen Syrië en België. Mensen zijn openhartiger en normaal gezien hebben ze ook geen problemen met andere culturen. De natuur is Syrië is ook diverser dan in België. Zijn hobby is de natuur en hij is ook schrijver.